Köfte met yoghurtdip en pitabrood

Köfte

Wat heb je nodig? 

  • 250 gram gehakt                                 
  • 1 theelepel knoflook poeder                    
  • 1 theelepel komijnpoeder                               
  • 1 theelepel gedroogde oregano           
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder            
  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie   
  • 1 eidooier                                                                              
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Gemalen peper en zout

Bereiding

Meng het gehakt met de rest van de ingrediënten door elkaar en rol balletjes van ca. 40 gram. Bak de balletjes in een pan met wat olie of rijg ze op een spies. Maak ze iets plat en grill ze op de barbecue.

Yoghurtdip

Wat heb je nodig?

  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gehakte dille
  • 1 eetlepel gehakte munt
  • Snufje zout
  • ½ theelepel knoflookpoeder

Bereiding

Hak de kruiden fijn en meng ze samen met de andere ingrediënten door de yoghurt. Dek af met plasticfolie en zet in de koeling.

Pitabrood

Wat heb je nodig?

  • 300 gram bloem
  • 6 gram gedroogde gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 210 ml lauw water
  • Zwarte sesamzaadjes
  • 4 gram zout
  • Olijfolie

Bereiding

Strooi de bloem op een schone werkbank en maak met de hand een kuiltje in het midden. Doe aan een buitenkant van de ring de bloem en het zout. Aan de andere kant de gist. Giet het water en de olijfolie in het kuiltje en meng met de hand steeds wat bloem bij het water tot er een deeg ontstaat. Kneed het deeg in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Kun je van een klein bolletje een dun, doorzichtig vliesje trekken zonder dat het scheurt? Dan is je deeg goed gekneed! Maak een bol van het deeg en laat deze afgedekt 35 minuten rijzen. 

Stuif wat bloem op de werkbank en sla de bol plat tot een dikte van ca. 1 cm. Leg de plak op een bakplaat en laat deze nog eens 40 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Prik met je vinger op ca. 4 cm van elkaar gaten in het platte brood en druppel hier wat olijfolie in. Bak daarna het brood in ca. 12 minuten gaar. 

“Zout en gist mogen niet direct met elkaar in contact komen. Dit belemmert de werking van de gist en hiermee het rijsproces”