Ons vlees is lekker mager en heeft meer structuur dan gemiddeld. De vleessoorten uit ons biefstukpakket en de burgers moeten daarom maar zeer kort gebakken/gegrild worden (vuistregel ongeveer 1 minuut per ons per zijde). Houd het vlees van binnen rare of rosé.
Hoe kan ik vlees het beste ontdooien?
Moet het ontdooien snel gebeuren omdat de tijd het niet toelaat om onderstaande procedure te hanteren, dan kunt u het vlees in een bak koud water in maximaal een uur ontdooien (de burgers zelfs al binnen een kwartier).
Leg daarvoor het bevroren vlees in de vacuümverpakking in een bak koud water, en vervang het water ieder kwartier om het zo koud mogelijk te houden. Bereid het vlees zodra het op temperatuur is gekomen.
Ontdooien zonder kwaliteitsverlies verloopt het beste als volgt:
1. U haalt het vlees een dag van tevoren uit de vriezer en legt het op een bord in de koelkast, zodat het rustig kan ontdooien. Grote stukken vlees hebben zeker 24 uur nodig om volledig te ontdooien.
2. U haalt het vlees, afhankelijk van de grootte, een half uur tot een paar uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
3. Zo’n tien minuten voor het bereiden haalt u het vlees uit de vacuümverpakking, zodat het even kan ademen en wat kleur terug kan krijgen.
Bak- en stoof-tijden voor Streek-rundvlees
Soort | Herkomst | Voorkeurs-
techniek |
Tijd per zijde |
Biefstuk-pakket* | |||
(Kogel-) biefstuk | Bovenbil/spierstuk | Bakken/grillen | 1 minuut per ons |
Haasbiefstuk | Ossenhaas | Bakken/grillen | 1 minuut per ons |
Rib-eye | Ribstuk | Bakken/grillen | 1 minuut per ons |
Staartstuk | Bil | Bakken/grillen | 1 minuut per ons |
Rosbief | Platte bil | Bakken/grillen | 1 minuut per ons |
Bavette | Vang | Bakken/grillen | 1 minuut per ons |
Tartaar/Beefburger/Ham-burger | Diverse delen | Bakken/grillen | 1 tot max 2 minuten |
Bieflap | Achtervoet | Bakken/grillen | 1 minuut per ons |
Entrecote | Dunne lende | Bakken/grillen | 1 minuut per ons |
Stoofvlees (Sudder/stoofpakket) | |||
Braadlappen | Schouder of rib | Stoven | Circa 2.5 uur |
Riblappen | Rib | Stoven | 2.5 tot 3 uur |
Sukadelappen | Schouder | Stoven | 2 tot 2.5 uur |
*Bij de bereiding van de burgers en het vlees uit het biefstukpakket is het afhankelijk van je persoonlijke smaak hoe lang het gebakken moet worden. Rare vlees bak je 1 minuut per ons per zijde, medium/rosé bak je maximaal 1,5 tot 2 minuten per ons per zijde.
Wilt u het thuis eens proeven? U kunt bij ons vlees bestellen (hamburgers, beefburgers, wolpuntjes gehakt, biefstukpakket en/of sudderpakket) ; neem contact met ons op via 06-51 84 01 12 / 06- 55 30 38 39, via ons contactformulier op deze site of stuur een bericht naar info@streekrundvlees.nl